Tip 3: Tarief

Tip 3: Tarief

Het tarief voor de verzending van een pakket naar het buitenland kan behoorlijk uiteenlopen door het (al dan niet bewust) gekozen service-level of vervoerder, het uiteindelijke afleveradres van de ontvanger, douane- en/of inklaringskosten en mogelijke invoerrechten die je als afzender kunt betalen (als je daarvoor kiest).

Vervoerders als DPD en DHL Parcel kennen per land standaard tarieven voor een pakket tot 31,5 kg, met mogelijke toeslagen voor een afgelegen gebied die per land en per vervoerder kunnen verschillen. Voor landen als Zwitserland worden pakketten door deze vervoerder ingeklaard bij de douane (waarvoor een toeslag betaald wordt door de afzender). Als de ontvanger op een eiland woont geldt een extra toeslag voor vervoer over water of door de lucht (denk bijvoorbeeld aan Ibiza, of aan Gran Canaria, een eiland dat hoort bij Spanje maar dat nog behoorlijk ver weg ligt.

Vervoerders als DHL Express, TNT Express of UPS kennen verschillende service-levels, met als belangrijkste verschil de looptijd, en daardoor ook het tarief. De voordeligere economy- express service doet er vaak een dag langer over dan de express service. Verder wordt het tarief voor deze verveorders bepaald door de combinatie van gewicht en omvang van het pakket. De zogeheten volume berekening houdt is dat een grote zak met donsveren die heel veel ruimte in een vliegtuig inneemt wordt berekend op basis van de afmetingen, een klein pakketje lood wordt berekend op basis van het gewicht.

Express vervoerders bezorgen uw pakket zo snel mogelijk en kiezen dus voor de vorm van transport die daarbij hoort, en dat is vaak het vliegtuig. Vervoer door de lucht is duurder dan vervoer over de weg, vandaar dat een DHL Express zending naar bijvoorbeeld Italiƫ duurder is dan een pakket zending met bijvoorbeeld DPD, die uitsluitend over de weg vervoert.

 

Vergelijk vervoerder tarieven

Hier vergelijkt u tarieven van alle pakketvervoerders van de Nederlandse markt.