Tip 2: Douane en lokale wetten

Tip 2: Douane en lokale wettendouane pakket versturen

Zendingen buiten de Europese Unie moeten worden ingeklaard voor de douane en lokale wetten bepalen of er invoerrechten betaald dienen te worden over de goederen die in uw pakket zitten of niet. Die invoerrechten kunnen door de ontvanger worden betaald, maar u kunt er ook voor kiezen zelf deze kosten te dragen. Voor een multinational die elke dag exporteert is dit gesneden koek, maar als u niet dagelijks met de douane te maken heeft de volgende tips.

De zending moet altijd worden begeleid door een commercial invoice en deze moet altijd in het Engels worden ingevuld. Op de invoice moeten de volgende gegevens staan:

 • Naam en adresgegevens van de afzender. Inclusief naam en telefoonnummer van de contactpersoon voor eventuele calamiteiten.
 • Naam en adresgegevens van de ontvanger. Vergeet niet een contactpersoon in te vullen met telefoonnummer en het land van bestemming zoals vermeld op de vrachtbrief. Indien bekend, vermeldt u hier ook het BTW-nummer (VAT-nummer).
 • Dit staat onder de barcode op de vrachtbrief. Vul hierbij ook het land van oorsprong van de goederen in. Land van oorsprong is het land waar het goed geproduceerd is, niet het land waar het product gekocht is. Land van oorsprong staat op het product (‘made in’). De oorsprongsverklaring zou als volgt kunnen luiden: “The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of <<land>> origin.”
 • Volledige omschrijving van de aard van de goederen, het aantal stuks per goed, de eenheidswaarde per goed en de totale waarde van elk specifiek goed. Vermeld altijd ook de valutasoort. Let op: de omschrijving dient in het Engels te zijn! Hier dient ook de statistiekcode /statistieknummer / goederencode in HS-code formaat te worden vermeld.
 • Het totale netto (Nett) en bruto (Gross) gewicht van de zending (bruto gewicht is het gewicht van de totale zending inclusief verpakking).
 • De totale waarde van de zending en de gebruikte valutasoort.
 • Datum in plaats waarvandaan de zending wordt verstuurd.

Print de ingevulde Commerciële Factuur en bevestig deze in 5-voud op uw zending

 • Verkrijgen van informatie over:
  • HS-codes van de goederen in uw zending via hscode.org
  • Kies de juiste INCO-term voor uw transport, in de meeste gevallen is dit DAP (Delivered At Place). Lees meer over veelgebruikte INCO-terms op het ondernemersplein.
  • Op de website van de belastingdienst vindt u nuttige informatie over exporteren en wat daarbij komt kijken.

Invoerrechten verschillen per land, per product en zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de waarde van de producten. In veel landen geldt een vrijstelling voor particulieren tot een bedrag van EUR 100,00 (in de lokale equivalent). De vervoerder int eventuele invoerrecten bij uw ontvanger. Hou er rekening mee dat, indien de ontvanger weigert de invoerrechten te betalen, de douane opslagkosten voor uw zending doorberekent en de zending na een aantal dagen retour zal worden gestuurd waarvoor kosten in rekening gebracht worden.

Voor bepaalde producten, zoals kunstvoorwerpen, kunnen hoge invoerrechten worden berekend, informeer uzelf hier voor verzending over!

Andere producten die u niet mag verzenden, of toch op zijn minst niet zonder toestemming vooraf, zijn bijvoorbeeld:

Waardepapieren, (lithium)batterijen, accu’s, gevaarlijke goederen, chemicaliën, vuurwerk, geld, wapens, alcohol en tabak en producten van onbewerkt hout.

Wat voor het verzenden van houten producten ook van belang is: als u goederen op een houten pallet of in een houten kist verstuurt naar bijvoorbeeld China, Australië of de Verenigde Staten, dan dient deze bewerkt te zijn om verspreiding van ongedierte (zoals bijvoorbeeld het dennenaaltje, syrexwesp) te voorkomen. Dit heet fumigeren. Uw behandelde pallet of kist dient een certificaat van behandeling te hebben, anders wordt deze niet ingevoerd.